Kategoriler
Diğer Toplum

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) Keneler ve Kuşlar

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) ve Keneler

Özellikle son yıllarda artış gösteren Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı kenelerden yayılmaktadır.
Farklı farklı önlemler alınmış olsa da tam olarak aşısı bile şuan yok.

Aslında bu yazıda anlatmak istediğimiz doğanın dengesinin bozulması ile alakalı. Tıpkı küresel ısınmadaki gibi doğal dengelerin bozulması sonucu bu tür hastalıklar ve öldürücü böcekler ortaya çıkmıştır.
Nasılsa ki ormanların yok oluşu, bilinçsiz sulama, kimyasal maddeler – denemeler gibi doğa dengeleri bozulmasıyla beraber küresel ısınma tehdidi başladı ise; Tarımda ilaçlamalar, bilinçsiz insanlar, kuş türlerinin korunmaması gibi nedenlerden dolayı oluşan denge bozumu sonucunda kene artışı olmuştur.

Sığırcık kuşlarının, tavukların,  kekliklerin, sülünlerin ve bıldırcın kuşlarının keneleri doğadan doğal olarak temizleyen canlılar olduğunu biliyor muydunuz? Bu bizzat şahsi izlenimlerimiz sonucu gözümüzle gördüğümüz bir olaydır.

Sığırcık
Sığırcık kuşu ve keneler büyük resim

İşte belirtmek istediğimiz doğa bilincinin herkese aşılanması ve tüm dünya ülkelerinin bu konuda ciddi adımlar atılması gerektiğidir..

“Doğa’yı koruyalım” unutmayalım ki toplumu bireyler oluşturur…

Bilgi eklenimi 24 Haziran 2008

Kene
Kene

Türkiye’nin Kene Haritası

Sağlık Bakanlığı kene ısırığı ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı risk haritasını çıkardı.

Sağlık Bakanlığı, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının 2002 yılından itibaren Türkiye’de özellikle bahar ve yaz aylarında görüldüğünü belirterek, vakaların çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz bölgesinde yoğunlaştığı, hastaların çok büyük bir bölümünün ise, kırsal alanda yaşadığı, tarım ve hayvancılıkla uğraştığı bildirildi.

Hastalık virüsünü taşıyan Hyalomma türü kenelerin uygun yaşam alanlarına paralel olarak riskin arttığı bölgelerden söz etmenin mümkün olduğunu kaydeden Sağlık Bakanlığı, hazırladığı risk haritası ile, 2002 yılından bu tarafa Türkiye’de tespit edilen KKKA insan vakalarının sürekli ikamet adreslerini koordinatlarına göre işaretledi.

Buna göre, risk haritasında, hastalığın Kelkit vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu ve Çankırı illerinde yoğunlaştığı, diğer birkaç ilde ise tek vaka olarak çıktığı belirlendi.

Kene Haritası
Türkiye Kene Haritası

ANİ BAŞLAYAN ATEŞ, BAŞ AĞRISI VE HALSİZLİĞE DİKKAT

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının, insanlarda ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti.

Bakanlık ayrıca hastalarda bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi yakınmaların da görülebildiğini ifade ederek, daha sonradan bu belirtilere vücudun çeşitli yerlerinde görülen kanamaların da eşlik edebileceğini bildirdi. Kişisel korunmanın önemine işaret eden Sağlık Bakanlığı bu bağlamda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Kişisel korunma önlemleri kapsamında hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında gerekli korunma önlemleri alınmalıdır.
  • Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli; yapışan keneler bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup çıkarılmalıdır.
  • Korunma amaçlı olarak giysilere uygulanabilen, repellent olarak bilinen kene kovucular/öldürücüler ve cilde uygulanabilen kene kovucular dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

İlkbaharın gelmesi ile birlikte çeşitli kene ısırması haberleri de gelmekte. Dikkat etmekte yarar var.

Güncelleme: 23 Ocak 2021

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) Keneler ve Kuşlar” için 25 yanıt

ben keneden çok korkarım. keneyi öldürmenin bir yolunu bulun çünkü bir kişi bir cana bedeldir.
onlar çok kötü bir yaratıklardır anları hiç sevmiyor hatta keşke ben öldülsem onları diyorum içimden dişarı çıkamıyorum bide bizden birine ısırıp
ölmesinden korkuyorum.

keneler daha önceden de vardı hatta ısırıyorlardı ama virüs taşımıyorlardı. ya da taşıyorlardı ama aktif değildi. taşımalarına neden olan bişey var ki bence nedeni kimyevi maddeler yada u.v ışınlarının mutasyona uğramalarına nedewn olması ve virüsün aktif olmasına da.

ve bu yazdığınız şey okulda çok işime yaradı bu araştırmadan artı aldım siz bundan daha çok artılara layıksınız bunun için size çok ama çok teşekkür ederim

çok güzel bir araştırma konusu bulmuşsunuz kırmızı
kenelerle ilgili bir araştırma daha yazarsanız çok sevinirim çünkü daha yaşım çok küçük ve bilmem gereken çok ama çok şey var.

ya bende dün akşam bi komşum vefaat ettide onun cenezesini gömmeye mezara gitmiştim demekki o zaman ağdı özerime eze geldim çorablarımı çıkardım tam iki parmagımın arasına yapışmış ısırmamış bende panikle ayağımı yere vurdum kendiliğinden düştü sonradan bulduk ve imha ettik bilmiyorum hıç bi acı felanda duymadım do0ktarada gitmedim şimdi bekliyorum bakalım hayırlısı.ama burada öncedende geneler vardı hatta insanları ısırırdı ama daha kimseyi öldürdüğünü görmedim genede rtada bi dolaplar dönüyo ama anlayamadım
hayırlısı

İsim siz biyolojik savaş olduğunu kim yazmış ki 🙂

kardeşim saçmalayın ne alaka ya. keneler ölümcül doğru ama bunun ne alakası var biyolojik savaşla. çok korkan varsa evinde tavuk beslesin

bence kene çok tehlikeli ve pis bir hayvan bir kene 90 kişi hayatından oluyor berbatpis bi şey yaaa

arkadaşlar tavuklar kenenin baş düşmanımı evet biz yıllar önce köylülerin elinden tavukculuğu alıp zenginlere devlet eli ile verdikmi evet şimdi kenenin popilasyonu patladı olay budur.tek çare köylülere tekrar tavukculuk yapmaya teşvik etmektir.

bencede tavukların ve sığırcıklarla diğer kuşların buolayla bir bağı var ancak yetkililer tavukları katletmek için ellerinden geleni yaparken neden acaba bu olayla ilgili olarak kıllarını bile kıpırdatmıyorlar

merhaba bende evimin tavanında bir böcek gördüm ve keneye benzerdi.garip olansa böceğin ten renginde olması ama keneye benzerdi. acaba kenenin değişik türlerinden biri olabiir mi

unutmayalim ki viruse care yok aklima takilan insan oglunun bu virusu kendinin yarattigi

Keneler yaz aylarında ortaya çıkar ama bu türlüsü görülmemişti.Ancak vatandaş tedirgin bu hastalıgın bir biyolojik silah olduğundan şüphe ediyorlar

Keneler yine çıktı bu sıralar. İstanbul ve İzmit civarı çokmuş.

Bence keneler bu mikrobu taşıyor.Fakat kendilerine birşey olmuyor.Sır burada.

Birde son zamanlarda ilaçlama olayı çıktı belediyeler ve bazı kar amacı güden şirketler doğada yararlı yarasız bütün canlıları ilaçlayarak öldürüyorlar keneden korunacakları ümidiyle ama bilinçsizce ve profesyonel olmayan kişilerce yapılan ilaçlamalar sayesinde doğanın dengesiyle yine oynamış oluyorlar, doğada bulunan zararlı zararsız bütün bakteri, böcek vb. gibi gözle görünen yada görünmeyen canlıları öldürüyorlar…

Alper bey malesef bir sizin orada değil tüm Türkiye’de durum böyle malesef. Hükümet yetkilileri bu ve benzer konulara eğilmiyor. İnsan hayatı ucuz.

evim şehir merkezinde (apartman dairesi) (çevresi apartmanlarla dolu) evimin içerisinde kene buldum devlet hastanesi baş hekim yardımcısı gaziantep şehir merkezinde kısa zamanda çok kene vakkası olduğunu fakat hiç bir önlem alınmadığının belirtti, ve kenenin beni veya ilemden birisini ısırmadığı için şanslı olduğumuzu söyledi. devlet kurumlarını göreve çağırmalıyız hiç bir kurum hafta sonu açık değil bende memurum ama böyle olmamalı.

Sığırcıklar hakkında bir bilgim yoktu onu yeni öğrenmiş oldum ama tavuklarla ilgili konuda hemfikiriz. Tabiki de doğanın dengesiyle alakalı bir durum bu, çünkü ne zaman ki kuş gribi çıktı ve tavuklar ölmeye başladı, hastalıklı olanlar olmayanlar itlaf edildi bu kene olaylarıda eş zamanlı ortaya çıktı ve doğanın dengesi bozuldu. Kenelerin düşmanı tavuklardır, tavuklar keneleri doğadan temizlemektedir.

Merhabalar Gülsüm hanım. Valla inanın bizimde bilgilerimiz genelde doğa dengeleri üzerinde yukarıdaki konuda da belirttiğimiz gibi tüm bu problemler çoğu ( % 90 ) doğa dengelerinin bozulması üzerine olan şeyler. Biraz daha araştırırsanız kuş gribi vakalarından telef olan tavuklar bile örnek gösterilebilir. Ne alaka diyecek bazıları. Sırf sadece kendi izlenimlerim tavuklarda birbir o keneleri görünce topluyorlar. Artık ne demek istediğimi sizler anlayın.. Gel gelelim bu işin farklı boyutlarını ajanslarda gazetelerde her ne kadarda “iddia” olsada kötü güçlerin biyolojik silah gibi kullandıkları yönünde ama tabiki bu bir iddia.

meraba ben Selçuk İletişim fakültesi halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümü dördüncü sınıf öğrencisiyim. kenelerle ilgili bir halkla ilişkiler çalışması yapıyorum. Şimdiye kadar yaptığım araştırmaların içinde sizin bu haberiniz benim için farklı bir bilgi oldu. Rica etsem elektronik postama kenelerle ilgili daha fazla bilgi gönderir mısıniz. Lütfen. Çünkü sıradan önlemlerle bu hayvanların önüne geçemeyiz. Uzun vadeli ve kesin çözümler bulmalı ve uygulamalıyız.

Paçaları pantolon içine sokm akla olmaz bu iş..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.