Site icon Lavinya.Net Web Günlüğü

Laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler

Laptop (notebook, dizüstü bilgisayar) alırken dikkat edilmesi gerekenler! Laptop (notebook, dizüstü bilgisayar) alırken nelere dikkat edilmeli?
Laptop
(notebook, dizüstü bilgisayar) alırken nelere dikkat etmeli?
Laptop
(notebook, dizüstü bilgisayar) alırken nelere dikkat etmeliyim?

Sorularının yanıtları

(MAKALE 2008 YILINDA YAZILDI VE GÜNCELLİĞİNİ YİTİRMİŞ OLABİLİR, 2013 YILINDA yazılmış: Güncel Laptop Alırken Nelere Dikkat edilmeli makalesine bakabilirsiniz.)

 

Merhabalar. Bu konu notebook bilgisayar alan kişiler için gerçekten önemli. Peki nelere dikkat etmeliyiz.

  1. Masaüstü bilgisayar kullanırken kare ekranlara alışmışızdır. Mesela 17 inç ekranlar en yaygınıdır. Laptop firmaları ise genel olarak 15.4, 15.6, 16 inç wide ekran denilen monitör vermekteler. Şahsi fikrimiz laptop alırken 15.4 inç alabilirsiniz.. Oyun ağırlıklı veya film izlemek için ve daha geniş klavye kullanımı içinse 17 inç ekranlıları terchih edebilirsiniz.Örnek: 17.1″ WUXGA+ TFT 1920 x 1200 Yüksek Çözünürlüklü Parlak Ekran veya 15.4″ WXGA (1440×900) Parlak TFT Ekran
  2. Artık bütün laptop satıcıları işletim sistemi olarak lisanslı windows vista veya windows 7 (basic, home edition, business, ultimate) serilerinden vermekteler. Önerimiz bu vista çeşitleri içerisinden minumum Vista home premium veya windows 7 premium üzerinde olanı tercih etmenizdir. Windows vista ve windows 7 görsellik olarak aşmış boyutta. Peki görsellik ve arka planda çalışan onlarca program işlemciden yemek ramden ekran kartından yemek demek. Windows vista ve 7 görünürde donanım canavarıdır. Windows vista kullanıcıları bilgisayarlarının iyi olduğu halde yavaş çalıştığına dikkat çekmekteler. Bu sorunları aşmak için kesinlikle; ekran kartı paylaşımsız notebook almaya ve mümkün ise 512mb almaya dikkat edin.Örnek: 512 MB DDR-3 nVIDIA GF8800M GTX DX10. (Direct-x 10 desteklidir)veya 1GB DDR3 256 bit nVIDIA Geforce 9800GS Ekran Kartı . veya nvidia gt 240m 1gb gibi. Böylelikle Aero performansını en üst düzeyde kullanabilirsiniz. Ayrıca işlemlerin de yavaş olduğu farkedeceksiniz. Bu durumlarla da karşılaşmamak için mümkün mertebe 2gb ve üzeri ram olan ve minimum 4gb ddr2 veya ddr3 destekli laptop almaya gayret edin.Örnek: 4 GB DDR3 1066 MHz Bellek.Yani üzerinde min. 2gb ddr ram ve yarın birgün yükseltmek istediğinizde 4gb destekli olmalı. Tüm işlemlerin seri şekilde olabilmesi için günümüzün gelişmiş işlemcilerini kullanan laptopları tercih etmek gerekli.Mesela örnek: Intel® Core ™ 2 Quad İşlemci Q9000, İşlemci hızı 2.00 GHz, 6MB L2 cache, 1066 MHz FSB, Intel® PM45 Chipset veya Intel® Core ™ 2 Duo İşlemci T9550, İşlemci hızı 2.66 GHz, 6MB L2 cache, 1066 MHz FSB, Core i7-640M 7 çekirdek gibi. Sonuç olarak şimdiyi ve ileriyi düşünmeli.
    Yüksek ram ve yüksek çift çekirdek işlemci seçilmeli.
  3. Markaya o kadar da takılmamalı fakat teknik destek verebilecek firmalar tercih edilmeli. Birçok firmada laptopu aldığınızda cd vermiyor bunları da göz önünde bulundurun. Vermeyenlerin birçoğu harddiskinizin bir kısmını bölmüş işletim sistemi ve donanım sürücülerini oraya eklemişlerdir.
  4. Laptopta belki de en önemli konulardan birisi de batarya ömrüdür. Normal şartlarda 3-4 saatten az giden bataryası olan laptopları tercih etmeyin.
  5. Harddisk konusuna gelince yukarıdaki donanıma sahip bir laptopta standart olarak 5400 rpm li 250 veya 160 gb sata II disk beraberinde gelir. Normal olarak iyidir hızlı çalışır vs. Fakat ileriyi düşünmek ve daha iyi performans için mümkünse 7200 rpm ve 250 gb üzeri disk alabilirsiniz.Örnek: 200 GB 7200 RPM SATA 16MB Cache.Çünkü ek bir hdd yeri olmayabilir veya laptopunuz yarın birgün dolabilir veya yavaşlıktan şikayet edebilirsiniz.
  6. 4965 a/g/n protokolü desteki wifi kartı olmasına dikkat edin. Daha hızlı ve daha geniş kablosuz ağ için iyi bir seçim olacaktır.Örnek: Intel 4965 802.11 a/g veya Intel® PRO/Wireless 5100 (802.11a/b/g/n)
  7. Üzerinde kart okuyucu olmasına, (hafıza kartı okuyucusu (SD, MMC, MS, MS, Pro, XD) firewire çıkışı olmasına ve tv ekranlarına yansıtmak isterseniz tv çıkışı olmasına dikkat edin.Örnek: 7-in-1 Card Reader veya Multi Card reader (MMC/RSMMC/SD/Mini-SD/MS/MS Pro/MS Duo)
  8. Her zaman hem internette hem de fotoğraf çekme amaçlı kullanabileceğiniz minumum 2megapiksel kamerası üzerinde entegre olmalıdır. Web kamerası için tak çıkart uğraşmamak için laptop alırken üzerinde webcamı olup olmadığı ve kaç megapiksel olduğunu öğrenin. En yaygın olarak üzerinde entegre 1.3 mp li web kameralar gelmektedir.
  9. Genel olarak bunlar. Fakat birçoğunuz diyeceksiniz ki bu özelliklere sahip bir dizüstü bilgisayar 2000 – 2.500 YTL den aşağı olmaz. Doğru fakat 1.000 ytl zaten veriyorsunuz 1000 ytl verip devamlı sıkıntı yaşayacağınıza, off bune yavaşlık diyeceğinize, paranızı biriktirin veya taksitle mutlaka bu özelliklere sahip laptop (notebook) alın derim. 🙂 Pişman olmayacaksınız çünkü…

Makale: Murat Esgin (Lavinya.Net Webmaster) webadmin[at]lavinya[dot]net

Sevgiyle…

ÖNEMLİ NOT: Arkadaşlar yorumlara defalarca yazdık marka model veremeyiz ama yine de tekrar yazılıyor soruluyor.!
Biz sizlere bir fikir versin neyin ne olduğunu anlamanız için makalemizle yardımcı olmaya çalıştık.
Bu laptop nasıl tarzında lütfen soru sormayın.! Çünkü haksızlık olur ve çünkü hiçbir bilgisayarcı hiçbir bilgisayar firması ile bir bağlantımız yok. Reklama da girer eğer yazarsak. Makale de belirttiğimiz gibi fiyat biraz yüksek gelebilir; ama onu da belirttik.
Günümüzdeki en iyisine sahip olur ve pişman olmazsınız diye de belirttik. Fakat belirtilen 17 ekran yerine 15.4 alır diğer parçalar ise makaledeki gibi olursa fiyat %30 düşecektir.
Lütfen bunlara dikkat edin. Teşekkürler.

YENİ ÖNEMLİ NOT: Piyasada son zamanlarda kampanyalarla verilen netbook pc olayı var. Arkadaşlar sakın karıştırmayın. Etrafımızda gördüğümüz çoğu kişi normal dizüstü sanıp alıyorlar. Onlar netbook ve kesinlikle birer dizüstü yani notebook değiller, hem ekranlarıyla hem içindeki parçalarla çok daha küçük ve standart dizüstü bilgisayarlardan yavaşlar.

Güncelleme: 31 Temmuz 2010

NOT: Kısa bir süre sonra güncelleme yapılacaktır.

Exit mobile version