Arama motoru optimizasyonu-seo için altın ipuçları nasıl ve neler?
a. Metadata:
Title Başlık etiketi (tagı): seo için vazgeçilmezdir. Sitenizin içeriğinde geçmek kaydı ile 50 karakteri geçmeyecek şekilde her sayfanızın bir başlığı olmalıdır. Ve bir başlık sadece bir sayfada olmalıdır. Başlık tekrarlarından kaçının. Çok kısa ve çok uzun olmamasına dikkat edin…
Description açıklama etiketi(tagı): seo için vazgeçilmezdir. Gene aynı şekilde sitenizin içeriğinde geçmek kaydı ile 150 karakteri geçmeyecek şekilde her sayfanızın bir açıklama etiketi olmalıdır.
Anahtar kelimeler-Meta Keywords etiketi(tagı): seo için vazgeçilmez değildir. Fakat 9 kelimeyi geçmeyecek ve KESİNLİKLE içerikle alakalı olacak şekilde bu etiketi de girebilirsiniz. Google bu etiketi kullanmaz fakat izlemlerimiz sonucu yoğun keywords giren sitelere google spamcı gözü ile bakabiliyor. Bu etiketi genelde live(msn) ve yahoo kullanıyor.
b. Manşet-Başlık özetleri:
Sitelerinizde bölümleri h1 h2 h3 h4 h5 h6 gibi html etiketleri ile belirtin. Bu hem insanlara hem de arama motorlarına yardımcı olacaktır. İyi bir seo için gereklidir. Google ve diğer arama motorları önemseyecektir. Bu etiketlerden bazıları çok büyük ise css dosyanıza betimlemeler girebilirsiniz.
Örneğin:
h1 {
font-size : 11px;
display : inline;
}
gibi.
(Semantic yani anlamsal ağa uygun şekilde yerleştirmeyi unutmayın)
c. Resim özetleri:
Arama motorları resim yani image dosyaları göremez. Bu yüzden açıklayıcı “alt” ve “title” gibi etiketleri girmeye özen gösterin. Anasayfanızda 10 resimden fazla resim bulundurmamaya ve mümkün mertebe küçük boyutlu olmalarına, css bilginiz yeterli ise css den bu resimlere link vermeye dikkat edin çünkü açılış hızını yavaşlatacaktır.
d. Okunabilirlik:
Sayfalarınızda okunabilir yazı boyutları ve fontları kullanın. Örneğin css dosyalarınızda px yerine em etiketini kullanın, tek bir font-family yerine örneğin: font-family : Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; şeklinde 4 yazı tipi girin. Bir bilgisayarda bir yazı tipi yoksa diğeri kullanılacaktır. Yazı boyutunu minumum 0.8em olmasına dikkat edin. Çok küçük yazı tipleri erişilebilirlik kurallarına terstir.
e. Domain yaşı ve bitiş tarihi:
Domainin yaşı ve bitiş tarihi pek bilinmese de seo için çok önemlidir. Misal 3 yıl önce açılmış bir site ve bitiş tarihide 3 yıl sonra ise gayet iyidir. Örneğin: Site 2005 de kaydolmuş 2011 de bitiyor gözüküyor ise oturmuş bir site mantığı güdülecektir. Çoğu spam siteler sitelerini 1 yıllık kaydederler ve durmadan isim değişirler.
f. Sitenize linkler:
Sitenize aldığınız linkler çok çok önemlidir. Sitenize verilen linkler sizleri arama sonuçlarında daha da üst sıralara çekecektir. Fakat belirtmek istediğim çok önemli hususlar var. Sağa sola önünüze gelen yerlere link eklemeyin, sitenizle alakalı olan yerlerden link almaya çalışın, zaten siteniz iyi yararlı bir site ise sizlere insanlar zaten link verecektir. Bu yüzden sakın kasmayın. Bir altın ipucu: Dmoza ekli siteler kaliteli sitelerdir. Buralardan verilen linkler önemlidir. Verilen linklerdeki kelimelerin önemi büyüktür. Siteniz bir mobilya mağazası sitesi ise mobilya mağazası şeklinde verilen linkler daha yararlı olacaktır.
g. Dışa verilen linkler:
Dışa verdiğiniz linkler çok önemlidir. Kaliteli sitelere link vermeye dikkat edin ve bir sayfada 5 den fazla dış link vermemeye dikkat edin. Dış linklere nofollow etiketi verin. Ayrıca siteniz içi linkleriniz ise bir sayfada 90 dan fazla olmamalıdır.
h. Kaliteli içerik:
İçeriği kaliteli web sayfaları yapın. Sağdan soldan kopyala-yapıştır mantığı ile sakın site yapmayın. Orjinal içerikli içeriğiniz olsun. Kendiniz makaleler yazın. Çöp gibi siteler hem ziyaretçiyi kaçırır hem de arama motorları o çaldığınız içeriği çok daha evvelden başka sitede zaten görmüştür.
i. Sitenizi Dizinlere eklettirin:
Sitenizi dmoz (open directory project) yahoo directory gibi dizinlerde sitenizin alakalı olduğu dizine ekleyin. Seo için çok çok önemlidir. Hem backlinkiniz olacaktır hem de google dizini dmozu kullanır.
j. Rss, atom feed blog:
Sitenizin sık değişen bir içeriği var ise rss kullanmak artık vazgeçilmezdir. Seo için gereklidir. Sitelerinizde rss atom kullanın. Kullanıcıların rss akış beslemelerini okuyabilecekleri programları ve tekniklerini anlatın linklerini verin. Xml-rpc pingbackleri kullanın. Bloglines.com gibi sitelere üye olun beslemelerinizi kaydedin okuyun, okutun.
k. Social bookmarking – Sosyal imlemeler kaydetmeler:
Sitenizi ve sitenizdeki sayfaları sosyal imleme sitelerine kaydedin. İnsanların da kaydetmesi için sosyal imleme butonları ekleyin. Bir örneğini bu makalenin üst tarafında bulunan “Bu yazıyı paylaş” linkinden görüp bir fikir edinebilirsiniz.
Sosyal bookmarkink sitelerinin en önemlileri: Technorati.com, del.icio.us, google bookmark, google buzz, facebook, twitter ve Digg.com dur.
l. Formlar kullanın:
Sitelerinizde formlar kullanın. Örneğin: üye giriş formu, arama formu gibi.
m. Spam korumalar ve sayfa engellemeler kullanın:
Özellikle dış linklerinize nofollow etiketi verin. Yorum ekleme vb üye profil sayfalarındaki kullanıcıların website linklerine nofollow verip spamların önüne geçmeye çalışın. Sitenizde google arama motorunun ziyaret etmemesi için örneğin kayıt ol sayfaları arama sonuçları sayfalarınızın linklerine de nofollow etiketi girin.
Sitenizin ana dizininde robots.txt dosyası oluşturup robotların nerelere girmeyeceğini belirtin. Bir örneğine bakabilirsiniz: https://lavinya.net/robots.txt
n. Sayfa içeriği kelimeler cümleler:
Sayfalarınızda minumum 300 kelime olmasına dikkat edin. Boş bir sayfa hiç birşey ifade etmez. Flash sayfalardan kaçının. İlla ben flash ile yapacağım diyorsanız mutlaka w3c xhtml standartlarına göre sayfalar hazırlayın.
o. W3c xhtml kodları, html5 (bizim tabirimizce herkese robotlar dahil kolaylıklar sağlayan son html sürümü) css teknikleri, yeni modern web teknolojileri, tableless dizayn(tablosuz), erişebilirlik wcag a aa aaa (Web Content Accessibility Guidelines), section 508 li sayfalar hazırlayın:
Bu tekniklerle yapılmış siteler hem daha hızlı açılır, hem daha anlaşılabilir, hem daha erişilebilir olacaktır. Table etiketleri yerine div css class lar kullanın ve css dosyalarınıza bağlayın. Site içi html biçimlendirmeleri kullanmayın. Tüm stil biçimlendirmelerinizi css dosyasına atın. Testler için validator yani doğrulama geçerlilik sitelerini kullanın. Yeni teknolojileri kullanın.
validator.w3.org xhtml, html doğrulama test
jigsaw.w3.org css test
feedvalidator.org atom ve rss doğrulama test
cynthiasays.com erişilebilirlik yani 508 wcag doğrulama analiz testleri
validome.org/xml/ xml doğrulama testi için
Örnek olarak Lavinya sitemizi bakabilirsiniz.
p. Küçük boyutlu ve hızlı açılan sayfalar:
Siteleriniz özellikle anasafayanız html boyutu 40 kb yi aşmamasına, html, resimler, css ve javascript toplam boyutlarının ise 300 kb yi aşmamasına dikkat edin. Sıkıştırmalar gzip deflate ve expires etiketleri kullanın. (Gzip deflate sıkıştırma ve expires ile ayrıntılı bilgiler sitemizin bu bölümünde yani blog sayfamızda vardır. Lütfen arayın.) Ayrıca hızlı bir webhost kullanın. Sayfalarınız hızlı yüklensin.
r. Arama motorlarına uyumlu adresler kullanın:
Arama motorlarına uyumlu adresler kullanın. Pretty urls. Çok uzun olmamalarına dikkat edin. Duplicate content yani benzer url ve içeriklerden kaçının. Urllerinizi bu konuda test edin. Mod_rewrite eksikliklerini 301 lerle .htaccess kodları ile tek bir adrese yönlendirin.
s. Paylaşımlar – beğeniler:
Google plus (google +), facebook share, twitter share vb gibi paylaşımlar insanların sizin yazınızı/sitenizi beğendiğinizi gösterir, üzerinde konuşulduğunu gösterir bu son zamanlarda arama motorlarının gözünde önemli bir yere sahiptir. Sayfalarınızın uygun ve görünecek bir yerine ancak kullanıcıların gözüne sokmayacak şekilde yerleştirin.
Diğer:
Google analystic gibi web site analiz programları kullanın. Verilen kodları sitenize ekleyin ve ziyaretçiler ve siteniz hakkında bilgiler edinin. Google web site yöneticileri yönergelerini okuyun o bilgiler sizi başarıya götürecek yardımı sağlayacaktır. Sitenizi açalı daha birkaç ay olmuş reklamlarla donatmayın. Sitenizi belli bir hit ve yaşa getirdikten kısaca siteniz oturduktan sonra bu işi yapın. Google adsense için site yapmayın. Hileler kullanmayın. Siz uyanıksanız sizden nice uyanıklar var bunu unutmayın. Lavinya.Net size 4 4 lük olmasa da yukarıdaki konulara tam bir örnek sayılabilir. Soru sormaktan çekinmeyin. Bu makalenin altında da yorum ekleme bölümü var kullanın. Araştırın, araştırmacı olun.
En önemli seo bilgileri bunlardı. Bu yukarıdakilere uygun yaptığınız bir sitenin hem google pagerank değeri yükselecektir hem de arama motorlarında daha üst sıralarda olacaksınız, güzel bir dizaynınız olacak ziyaretçileriniz sitenizden memmun kalacaktır. Önemli bir husus ise sabredin. 😉 En fazla kullanılan arama motoru olan google bu yukarıdakileri eminim ki zamanı gelince hakkını verecektir. Sevgiyle kalın arkadaşlar..
Not: Yazıyı okuyabilir ve paylaşabilirsiniz. Lütfen kaynak ve link belirtin.
Extra Bilgiler:
- Siteninizin bağlı bulunduğu web sunucusu destekliyor ise sitelerinizde gzip-deflate modülleri kullanın. Sayfalarınız hızlı açılsın. (İlgili makale bloğumuzda var)
- Mümkünse her sitenize farklı farklı cclasslardan ip adresi atattırın. Yani 1 ip de bir site.
- Sitenizi güncel tutmaya çalışın.
Not: (22 Ağustos 2010) Makalemizi yazdığımız 29 Mart 2008 yani 2,5 yıl önce K. maddesinde belirttiğimiz social bookmarking yani sosyal paylaşım ve sık kullanılanlar yönetimi ve güncel içerik olayı google nin yeni sistemlerinde daha da önem kazanmıştır.
Güncelleme Notu (23.01.2021):
Bu makale yazılalı 2021 tarihi itibariyle 14 sene olmuştur. Eskimiştir. 10 yıl önceye kadar yukarıdaki gibi idi. Güzeldi o günler. Neyse konuya gelince yukarıdaki bazı maddeler önemini yitirmiştir. örneğin i, j, o, ve r maddesi gibi. Ayrıca yeni seo teknikleri de eklenmiştir. Örneğin cdn hizmeti kullanmak websiteni hızlandırır ve sitenize artı puan kazandırır. Yine arama motoru piyasasının %90ını elinde bulunduran goog firmasına yeteri kadar ödeme yapan bir şirket iseniz manuel işlem yani spam kelimeler ve sitenizle ilgisiz yazılar makaleler yazıp ilk sayfada çıkarsınız. Ama siz 100 seo puanına sahip siteniz de olsa her kurala sahip de olsanız ilk sayfada o tür şirketler ilk sayfalarda çıkacaktır. Manuel işlem yaparsanız da şirket değilseniz en son sayfalara atılırsınız. Gerilere düşmeseniz bile şirketlerin websitelerini geçemezsiniz. Örneğin Türkiye’de arama sonuçlarında yüzbinlerce kelimede ilk sıralarda bilindik haber siteleri yer alır. Oysa siteleri haber sitesidir. İlgili ilgisiz her kelimeyi sitelerine entegre etmişlerdir. Haberler sekmesinde değil de normal sonuçlarda da goog onları gösterir. Kendileri de bilindik haber sitesi şirketleri olduğu ve goog firmasının müşterisi olduğundan ilk sırada yer alırlar. Organik ziyaaretçileri yani doğrudan adresi yazıp giren kullanıcı sayısı çok azdır. Yine adeta çöplüğe döndürülmüş olan pint vb siteler de arama motoru üzerinden milyonlarca ziyaretçi çekmektedir. Normal ziyaretçisi yok denecek kadar azdır. O tür sitelerin içeriği de zaten paylaşım yapılan sitelerindir. Misal pint üzerinde fotoğraf paylaştınız. Websitenize de linki var. Normalde mantıklı olan o fotoğraf aramasında sizin sitenizin üst sırada çıkmasıdır. Ancak fotoğraf onlarda sadece bir bağlantı olmasına rağmen ve sitenizde orjinali olmasına rağmen pint üst sıradadır. Sebepler uzar gider.
Şuan en önemli seo şirketseniz bir marka yaratırsınız bu markanın reklamını da yaparsınız. goog firmasına da ödemesini yaparsınız. Milyonlar sitenize arama motoru üzerinden akar. Bir süre sonra da insanların aklında kalır. Alın size günde 5-10milyon ziyaretçi. Sağlıklı günler dilerim.
“Arama motoru optimizasyonu-seo” için 14 yanıt
Bu yazı 4 yıldır eskimedi aksine haklılıkları artırdı 🙂
“En önemli seo bilgileri bunlardı. Bu yukarıdakilere uygun yaptığınız bir sitenin hem google pagerank değeri yükselecektir hem de arama motorlarında daha üst sıralarda olacaksınız”
bu söylediğinize katılıyorum güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.
Bilgiler güncellenmiştir. Bilgilerinize arkadaşlar.
Efsane o zaman bahsettiğin sitede bir dış link veya sitenin bir içeriğinden kaynaklanan bir durum olabilir. Siteni komple bir kontol ediver.
Tabiki her site etkilenebiliyor.
Yalnız benimki çok farklı yeni sitelerin sandboxa girmesi normal ama 5 yıllık pr degeri ve backlinki yüksek bir sitenin sadboxa girmesi düşündürücü.
Cezadan çıkmak için bir çok teknik biliyorum bunlar bazen 20 gün sürerken bazende 3 ayı bulabiliyor. Sizin önerileriniz nedir? Daha erken ve daha keskin bir yol var mı?
Selam Efsane. Şahsi görüşüm her ikisinin de birşeylerin dengesini kısa bir anda değiştirmeye çalışıp googlenin de bu durum karşısında bir nevi ilgili siteye negatif puan vermesi olayı diyorum. Her site etkilenebilir bu olaydan ama seo vs işleri ile uğraşanlar genelde bu olaya takılıyor genelde gördüğüm.
Merhaba
Google bomb ve sandbox hakkındaki tecrübelerinizi bizimle paylaşırmısınız?
Est. Ali bey. Haklısınız. Ama o notum aklınızda bulunsun digg.com 🙂 yani.
Bu güzel yazınızı google arama motorunda site:propeller.com lavinya sorgusu yaparken keşfettim. Yazınızın bir kısmını gece okudum maalesef yazınızdaki: k. Social bookmarking – Sosyal bu kısmı okumamışım kusura bakmayın.
propeller.com linkleri do follow olarak veriyor. Sitede tag mantığından yararlanırsak eğer sağlam pr6 sayfasından do follow link alabiliyoruz. Sizinde bu siteden back link sağladığınızı görünce konuya yorum yazmadan geçemedim. :p
sitenizdeki diğer yazılarınızı zaman buldukça mutlaka okuyacağım. Teşekkürler.
Ali bey;
Makaledeki: k. Social bookmarking – Sosyal imlemeler kaydetmeler:
belirttiğiniz konu ile alakalı fakat bu bir backlink değil 🙂 Dikkatli incelerseniz görürsünüz. Sosyal imlemelerden en yararlısı google ve digg.com dur. Çünkü backlink anlayışını bu ikisi verir. Diğer sosyal imleme siteleri ya nofollow dur. Veya site üstü çıkış adresi vardır. Sosyal imlemeler zaten insanlar görüp tıklayıp gelsinler mantığındadır.
Sitelerin listesinde gelince gene o maddede yani k maddesinde “bu yazıyı paylaşta” adresleri görülebilineceğini belirtim. 🙂
Yazınıza backlink sağlamak için kullandığınız yabancı siteleride eklerseniz daha güzel olur.
Tıpkı bu sayfa için sağladıgınız backlink gibi
site:propeller.com lavinya
Hocam çok teşekkürler, makale harika olmuş hoş ve açıklayıcı. Yalnız hangimiz bu makalede adı geçenleri yapıyoruz ki. En kısa tarafı sabırlı olmamamız ve googlenin ikide bir arama mantığını değistirmesidir ve bir adım daha atmamıza en büyük sebeptir diye duşünüyorum. Kolay gelsin!…
Eminim bütün webmasterlere yararlı olacaktır.
Murat ESGİN.
hocam fikirlerinize birebir katılıyorum. paylaşım için teşekürler