Kategoriler
Diğer Toplum Web

.tr Alan Adı Hakkında

.tr Alan Adı Hakkında
Yıllardır beklerim, hatta birçok webmaster de neden ülkemizde kendi alan adı (domain) kullanmak isteyenlere verilmez diye sorar dururlar…

  • Almanya : isim.de
  • Fransa: isim.fr
  • Amerika: isim.us
  • Norveç: isim.no

ve diğer birçok ülke bunu vermekteler. Fakat .tr alan adlarının dağıtım hakkını elinde bulunduran nic.tr yani ODTÜ bize bu imkanı vermemekteler. isim.com.tr isim.net.tr isim.web.tr isim.edu.tr gibi ikincil adlar vermekteler. Veya çok da önemli olmayan bir konu… Şuan bildiğim kadarıyla .tr alan adı tahsisi dağıtımını elinde bulunduran nic.tr ve TSK’nın tsk.tr adresi var kullanan..

Verilse hem Türkçemize daha fazla bir hassasiyet hem de kullanıcılara yazım bakımından kolaylık sağlayacak…

Fakat https://www.nic.tr/ sayfasında şu açıklamayı yapmış:

“xxx.tr” biçiminde bir alan adı alamaz mıyım?

Hayır, alamazsınız. Türkiye, 1990 yılında TÜVAKA(Türkiye Üniversiteler ve Araştırma Kurumları Ağı) tarafından alınan karar doğrultusunda “ikinci düzey alt alan adı modeli”ni benimsemiştir.

Geçenlerde gördüm. TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’miz www.tsk.mil.tr adresini www.tsk.tr olarak değiştirtmişler. Türkçemize verdikleri hassasiyet ve yazım kolaylığı çok güzel olmuş tebrik ederim. İnşallah bizlere de bu imkanı sağlarlar. Çünkü verilmemesine engel olabilecek mantıklı bir açıklama veya neden göremiyorum. İkinci düzey alan adı modelinin bir artısı bana göre yok..

“.tr Alan Adı Hakkında” için 2 yanıt

çok guzel bır konuyu ele almıssınız eve tsk nın sıtesını bende yenı fark ettım odtu bu ısten cok para kazanıyor cunku kendı alan adını kullanarak sub domaınler uretıyor bunun bıcbır malıyetının oldugunu sanmıyorum ve bu alan adlarınıda bıze normal maliyeti olan com net vs.. gibi alan adlarımış gibi aynı ücreti talep ediyor bu büyük bir haksızlıktır bu işte kesinlikle bir iş vardır arkadaşlar tsk açıldıysa bu demekki normalde kullanabılıyormuşuz ama bize vatandaşlara çok buyuk bir haksızlık var bu işte

haklısınız tamamen katılıyorum. Belki bir kampanya başlatılabilir bu konuda. muhtemelen birilerinin cebine büyük miktarda paralar giriyodur.o yüzden .tr alan adı alamıyoruz gibi geliyor bana.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.