Site icon Lavinya.Net Web Günlüğü

Laptop/Dizüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler 2013

Laptop (notebook, dizüstü bilgisayar) alırken dikkat edilmesi gerekenler 2013 . Yeni!

Merhaba.

5 yıl önceki makalemizde yine dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini bahsetmiştik. Ancak 5 yıl oldu ve güncelliğini yitirdi. 

İşte güncel kılavuz:

  1. Ekran boyutu: Şahsi fikrimiz laptop alırken 15.6 inç ekranı olan dizüstü bilgisayar almanız.
  2. İşletim Sistemi: Artık birçok  laptop üreticisi/dağıtımcısı işletim sistemi olarak lisanslı  windows 7 ve windows 8 -10 serilerinden vermekteler. Şahsi fikrimiz windows 10 işletim sistemi ile verilen dizüstü bilgisayar almanız yönünde. Bazı firmalar laptopu aldığınızda işletim sistemi cd sini vermiyor bunları da göz önünde bulundurun. Nasıl oluyor derseniz vermeyenlerin birçoğu harddiskinizin bir kısmını bölmüş işletim sistemi ve donanım sürücülerini oraya eklemişlerdir. Her ürünün web sayfası var okuduklarınızdan bunu göremedi iseniz çekinmeyin eposta atın veya telefon açın bu durumu sorun. Yani lisanslı cd mi veriliyor yoksa hdd yi bölüp oraya mı eklemişler.
  3. Ekran kartı: Ekran kartı ise şahsi fikrimiz 2gb ve üzeri almanızdır. Artık yazılımlar gelişti, web standartları ağırlaştı, oyun grafikleri zaten canlı film gibi. 2gb altındaki ekran kartı olan bilgisayarlar birçok uygulamada özellikle oyunlarda yetersizler.
  4. Bellek: Ram(Rastgele erişimli hafıza) konusuna gelince kesinlikle minumum 4gb ve üzeri ram üzerinde olan laptop alınmalı. 8gb li bir dizüstü bilgisayar seçimi iyi bir tercih olacaktır.
  5. Batarya Ömrü: Laptoplarda belki de en önemli konulardan birisi de batarya ömrüdür. 6 cell ve üzeri yazanları tercih edin. Ürünü satın alırken mutlaka kontrol edin.
  6. Sabit disk: Harddisk yani sabit disk konusuna gelince tavsiyemiz 750gb ve üzeridir. (Ekleme: 26 Ağustos 2017 / Arkadaşlar Eski tip harddiskler yerine SSD diskler kullanırsanız bilgisayar en az 7-8 kat daha hızlanır. hem açılışta hem kapanışta hem işlem yaparken. )
  7. İşlemci: CPU (Merkezi işlem birimi) Minumum intel core i5 veya i7 amd serilerinden ise a8 veya a10 doğru bir tercih olacaktır.
  8. Kablolu/Kablosuz ağ kartı: Wireless 802.11b/g/n özelliğine sahip (N harfinin olmasını özellikle kontrol edin) kablosuz wifi kartının, 100/1000 Base T yani 100mb-1gb destekli kablolu ağ kartının olup olmadığına dikkat edin.
  9. Webcam: Kamera hususu aslına bakarsanız önemli, sosyal ağlar, mesajlaşma programları hayatın için de hem dizüstü kullanıp hem de harici webkamerası kullanmak hoş durumlar oluşturmayacaktır o yüzden üzerinde webcamı olup olmadığına dikkat edin.

Ekstralar:

  1. Optik Sürücü: Hepsinde Üzerindeki DVD okuyucu/yazıcısı birlikte gelir. Blu-Ray desteklemesi yararınıza olacaktır. Ancak çok da herkesin işine yarayacak bir özellik değil.
  2. HDMI Çıkışı: HDMI destekli bir bilgisayar ile lcd led tvlerinize bağlantı kurabilir laptop ekranı olarak kullanabilirsiniz. Eski nesil tv bağlantısından farkı adı üzerinde HD kalitesinde izleyebilirsiniz
  3. Kart Okuyucusu: ( SD/ MS/ MS Pro/ MMC) gibi kartları harici okuyucular ile uğraşmak üzerinde varsa, işlerinizi kolaylaştıracaktır.
  4. Çanta: Bazı dizüstü bilgisayarları alınca yanlarında çanta vermiyorlar. Bu durumda internetten ekran boyutunuza uygun bir tane satın alabilirsiniz. Çanta verilip verilmediğini ilgili notebook üreticisine telefon açıp veya eposta atıp öğrenebilirsiniz. Hepsinin Türkçe içerikli web siteleri var.

En önemli hususlar bunlar idi. Acele etmeyin. Araştırın. Fakat birçoğunuz diyeceksiniz ki bu özelliklere sahip bir dizüstü bilgisayar bu makalenin yazıldığı 3 Şubat 2013 tarihinde 1500-2000TL den aşağı olmaz. Doğru fakat 1.000 tl zaten veriyorsunuz 1000 tl verip devamlı sıkıntı yaşayacağınıza, bir süre sonra “off bune yavaşlık”, “aaa oyun donuyor”, “sayfalar çok geç yüklüyor” vb şeyler diyeceğinize, paranızı biriktirin veya taksitle mutlaka bu özelliklere sahip laptop (notebook) alın derim. 🙂 Bu özellikteki bilgisayar da zaten size yavaşlığı unutturur, uzun yıllar kullanırsınız. Bana güvenin çünkü pişman olmayacaksınız..

Makale: Murat Esgin (Lavinya.Net Webmaster) webadmin[at]lavinya[dot]net

NOT 1: Arkadaşlar yorum yazmaktan çekinmeyin, sorun araştırın. Ancak şunu hatırlatmak isteriz hiçbir bilgisayar firması ile alakamız yok. Bu konuda falancı marka bilgisayarı alın demeyiz/diyemeyiz etik olmaz, reklama girer, bu konuda hassasiyet gösterirseniz seviniriz. Zaten makaleyi sade ve herkesin anlayabileceği tarzda yazdığımızı düşünüyoruz, Umarız yardımcı olmuşuzdur.

NOT 2: İnternet artık hayatımızın bir parçası çoğumuz elektronik ürünleri netten satın alıyoruz. Bu yüzden herkesin anlayacağı şekilde yazdığımızı düşündüğümüz İnternetten güvenli alışveriş nasıl yapılır?  ile Ücretsiz Antivirüs Yazılımları adlı makaleleri lütfen mutlaka okuyun. Olmazsa olmaz türünde konular.

Sevgiyle…

(Not: Güncelleme Ağustos 2017)

Exit mobile version