Bu sitedeki lavinya.net forum/panolar sayfası bölümü 22 yıl önce yani 2002 yılında kurulmuş, 11 yıl önce 2013 yılında ise aktif kullanımı durmuştur. Güncel/yeni paylaşım yoktur. Yalnızca arşiv/nostalji için yayına açıktır.

ÇEVRE

Sizin Kürsünüz. Genel de Konu dışı başlıklar...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Bugfixed
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2607
Kayıt: Cuma, Haziran 21, 2002 11:11
İsim: Murat
Konum: Giresun
Yaş: 43
İletişim:

ÇEVRE

Mesaj gönderen Bugfixed »

Sıcaklıklar 3 derece artarsa 400 milyon insan tehlikeye girer

İngiliz Hükümeti’nin bilim konularındaki baş danışmanı Sir David King, dünyadaki sıcaklıkların 3 derece daha artması halinde yüz milyonlarca insanın tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.
Dünyadaki en büyük çevre sorunlarından küresel ısınmaya dikkat çeken King, dünya liderlerinin bir an önce önlem almaması halinde yüz milyonlarca insanın ciddi sıkıntılar yaşayacağını söyledi. İngiltere’nin ve diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vardıkları anlaşma ile küresel sıcaklık artışını iki derece ile sınırlamak istediğini belirten King, AB limitinin tutturulamayacağın ve sıcaklıkların iki dereceden daha fazla artacağını savundu.

"DOĞAL REZERVLER YARI YARIYA AZALIR"

Independent gazetesinin manşetten verdiği habere göre King, sıcaklıkların üç derece artması halinde 400 milyon insanın açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını, bir ila üç milyar insanın da su sıkıntısı çekeceğini söyledi.
King bu durumda ekili alanların da 20 ila 400 milyon ton az mahsul vereceğini ve dünyanın doğal rezervlerinin yarı yarıya azalacağını belirtti.
Sıcaklıkların artması ile buzulların da eriyeceği uyarısında bulunan David King, deniz suyunun altı metre kadar yükseleceği ve bunun da kıyılarda su baskınlarına neden olacağını belirtti.
David King, BBC’ye yaptığı açıklamada, bu gelişmelerin olması için 100 yıla yakın bir süre olduğunu ve bu süreci durduracak yatırımlara bir an önce başlanması gerektiğini söyledi.
George Bush’un küresel ısınma ile ilgili tepkisizliğine de karşı çıkan King, "İyimserlik ile kafayı kuma gömmek arasında bir fark vardır" dedi.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN "YENİLGİYİ KABUL ETMEYİN" ÇAĞRISI

David King’in uyarılarını değerlendiren çevre örgütleri ise King’in "sıcaklıkların iki derece ile sınırlandırılması hedefinin aşılacağı" yönündeki sözlerine tepki gösterdi.
King’in "yenilgiyi kabul etmekle" suçlayan Dünyanın Dostları (Friends of Earth) örgütü yöneticisi Tony Juniper, "Emisyonların azaltılması ve sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmak teknolojik olarak mümkündür" dedi.

SICAKLIKLAR ARTINCA NE OLACAK

David King’in uyarılarına göre 2100 yılında dünyadaki sıcaklık üç derece daha artarsa, dünya genelinde şu gelişmeler yaşanacak:
"Denizler yükselecek: Grönland’daki buzullar tehlikeye girecek. Eriyen buzlar, denizlerin 7 metre yükselmesine neden olacak.
Yağmur ormanları tehlikeye gerecek: Kuraklık artıp yağmur miktarı düşünce Amazonlar zarar görecek. Milyonlarca vahşi yaşam türünü barındıran ormanlar savanlara dönecek.
Ormanlar zarar gördüğünden Dünyanın karbon emisyonunu dengeleme kapasitesi düşecek. Küresel ısınma tetiklenecek.
İklim kötüleşecek: Küresel ısınma iklim dengelerini değiştirecek. Geçen on yılda Bangladeş ve Hindistan’da görülen sel, Doğu Afrika’daki kuraklık, Mozambik, Nikaragua ve Honduras’ta görülen hortumlar, Akdeniz, Alaska ve Rusya’da görülen orman yangınları, Kanada’da görülen haşere baskınları artacak.
Kuraklık yayılacak: Dünya genelinde 3 milyar insan su sıkıntısı çekecek. Bu yüzden Orta Asya ve Afrika’da su savaşları yaşanabilecek. 2100’den Kuzey Afrika’dan kitlesel göçler gerçekleşecek. Peru da kuraklığa esir olacak.
Ekosistem çökecek: Bugüne kadar dünyanın beşte birinde görülen değişim yayılacak. Sıcaklık artışı 3,7 dereceyi bulursa Afrika’daki memelilerin yüzde 40’ı ölecek ya da ciddi bir tehlikeye girecek. Avrupa’daki kuşların yüzde 38’i ve bitkilerin yüzde 20’sini risk altında olacak.
Kıtlık artacak: Sıcaklık artışı ile kar daha erken eriyeceği için su kaynakları ürünler olgunlaşmadan kuruyacak. Kuraklık en sert Afrika’yı vuracak. Tarım devriminden sonra ilk kez Avrupa, Rusya ve Amerika’da tarım alanları azalacak".
King’e göre bütün bu yaşananların sonunda da şunlar yaşanacak:
"-Dünya nüfusunu yüzde 55’i tehlikeye girecek. Halin yılda 1,3 insanın yaşamına mal olan haşere kaynaklı hastalıklar artacak ve ekvatordan kutuplara kadar yayılacak.
-Kurak arazilerin artışı ve yağmur miktarının azalması ile üç milyar insan su sıkıntısı çekecek.
-En kötü senaryoya göre Güney Afrika’daki memelilerin yüzde 54’ü ölecek. Ülkelerdeki kuşların yüzde 40’ı, kelebeklerin yüzde 70’i, sürüngenlerin yüzde 45’i yok olacak ya da tehlikeye girecek.
-Yok olan türler nedeniyle dünya genelindeki doğal rezervlerin yarısı artık işlev göremeyecek.
-Yazlar daha sıcak kışlar daha soğuk geçecek. Örneğin kış mevsiminde İngiltere’deki sıcaklıklar 10 derece düşecek."
Kaynak: milliyet.com.tr
Beklediklerim kalır uçan uçurumlarda..
.Terazinin Hüznü.
seyytan
Kıdemli üye
Kıdemli üye
Mesajlar: 1470
Kayıt: Çarşamba, Ekim 26, 2005 22:30
İsim: Metin Çetin
Konum: Aydın

Mesaj gönderen seyytan »

zaten dünya olarak cevre ye ne kadar duyarlıyız acaba..
Cevapla