Bu sitedeki lavinya.net forum/panolar sayfası bölümü 22 yıl önce yani 2002 yılında kurulmuş, 11 yıl önce 2013 yılında ise aktif kullanımı durmuştur. Güncel/yeni paylaşım yoktur. Yalnızca arşiv/nostalji için yayına açıktır.

İnsanın Taklit Edemediği Bir Üretim: Örümcek İpi

Bilim - teknoloji haberleri, makaleleri ve ilgilileri...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Gülce
Takımdan
Takımdan
Mesajlar: 106
Kayıt: Salı, Ekim 11, 2005 00:03
İsim: Ebru
Konum: Giresun

İnsanın Taklit Edemediği Bir Üretim: Örümcek İpi

Mesaj gönderen Gülce »

Örümceklerin en çok bilinen özellikleri ağ örmeleridir. Ancak gerek bu ağda, gerekse bu ağ örerken kullandıkları ipte çok önemli mucizeler gizlidir. Örümcekler ağ kurarken kullandıkları iplikleri kendi vücutlarında üretirler.

Çapı bin milimetrenin binde birinden daha az büyüklükteki bu iplik aynı kalınlıktaki çelik telden beş kat daha sağlamdır. Çelikten 5 kat daha sağlam olan bu ip kauçuktan yüzde otuz daha esnektir ve kendi uzunluğunun tam 4 katı esneyebilir.

Bu ipin bir diğer özelliği son derece hafif olmasıdır. Dünyanın çevresi boyunca uzatılacak bu ipin ağırlığı sadece 320 gramdır. Yukarıda verilen teknik bilgilerin üzerinde biraz durmak gerekir. Küçücük bir örümceğin vücudunda ürettiği ipliğin çelikten beş kat daha sağlam olması son derece önemli bir ayrıntı. Çelik sanayi tesislerinde özel olarak üretilen, insanoğlunun imal edebildiği en sağlam malzemelerden biri. Ancak bir böcek kendi vücudunda bu malzemeden çok daha sağlam bir ip üretebiliyor. İnsanoğlu çeliği üretirken yüzyılların bilgi birikimi ve teknolojisini kullanırken, örümcek ipini üretirken hangi bilgiyi ve teknolojiyi kullanıyor?

Bir başka önemli ayrıntı daha var. Çelik halatlar sağlam olmalarına karşın fazla esnek olmadıklarından kolay deforme olurlar. Ancak örümcek ipi çelikten daha sağlam olduğu halde son derece esnektir, deforme olmaz. Hatta bu ip bilinen en esnek sanayi malzemelerinden olan kauçuktan bile yüzde otuz daha esnektir. Kısaca ifade etmek gerekirse insanoğlunun sahip olduğu bütün teknoloji ve teknik imkanlar bir örümceğin oldukça gerisindedir.

Bir malzemenin sağlamlığı ve esnekliği endüstriyel alanda büyük önem teşkil eder. Sağlamlık kullanım alanın genişliğini, esneklik kullanım kolaylığını artırır. Sağlamlık ve esnekliği beraber içerme açısından yeryüzündeki en ideal malzeme örümcek ipliğidir.

Dünya çapında kimyasal araştırmalarıyla tanınan bir şirket, yıllar süren çalışmalar sonucunda örümcek ipinin bir benzerini üretmeyi başardı. Firma örümcek ipinin kimyasal yapısından yola çıkarak, ipeği oluşturan moleküllerin diziliş sıralarını belirliyerek, yapay yollardan çeşitli lifler üretmiştir. Kevlar adlı bu madde, örümcek ipinin kötü bir benzeri olmuş olsa da, insanın üretebildiği en sağlam madde olmuştur.
Kullanıcı avatarı
hasta
Takımdan
Takımdan
Mesajlar: 249
Kayıt: Pazar, Mayıs 16, 2004 22:48
İsim: Bedih
Konum: Yurt Dışı

selam"

Mesaj gönderen hasta »

Harika bir haber bilgilendirdiğin için teşekkürler :)
En son hasta tarafından Salı, Ağustos 1, 2006 11:20 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
seyytan
Kıdemli üye
Kıdemli üye
Mesajlar: 1470
Kayıt: Çarşamba, Ekim 26, 2005 22:30
İsim: Metin Çetin
Konum: Aydın

Mesaj gönderen seyytan »

insanın duygugunda inanamıyor salında ama oluyor iste... zaten orumcek agının peygamberler zamannından bile etkisi vardır...
Kullanıcı avatarı
Bugfixed
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2607
Kayıt: Cuma, Haziran 21, 2002 11:11
İsim: Murat
Konum: Giresun
Yaş: 43
İletişim:

Mesaj gönderen Bugfixed »

vay be :shock:
Beklediklerim kalır uçan uçurumlarda..
.Terazinin Hüznü.
bigmerLin

Mesaj gönderen bigmerLin »

Çok iLginçç... :shock: TeşekkürLer...
Kullanıcı avatarı
Gülce
Takımdan
Takımdan
Mesajlar: 106
Kayıt: Salı, Ekim 11, 2005 00:03
İsim: Ebru
Konum: Giresun

Mesaj gönderen Gülce »

ben teşkkür ederim arkadaşlar okuduğunuz için...
lavinia6070
Üye
Üye
Mesajlar: 65
Kayıt: Pazar, Temmuz 17, 2005 02:16

Mesaj gönderen lavinia6070 »

:shock:
Kullanıcı avatarı
emrepark
Takımdan
Takımdan
Mesajlar: 481
Kayıt: Cumartesi, Nisan 23, 2005 19:19
Konum: Eskişehir

Mesaj gönderen emrepark »

inanılmaz bişey ,teşekkürler paylaştığın için
Cevapla