Bu sitedeki lavinya.net forum/panolar sayfası bölümü 22 yıl önce yani 2002 yılında kurulmuş, 11 yıl önce 2013 yılında ise aktif kullanımı durmuştur. Güncel/yeni paylaşım yoktur. Yalnızca arşiv/nostalji için yayına açıktır.

Mehmet Esen

Feridun Düzağaç Hakkında Sorulan Sorular, Bilgiler, Bildiriler, Konser Duyuruları, Biyografi, şarkı sözleri, albümler, incelemeler.. Feridun Düzağaç Biyografi! - Feridun Düzağaç Şarkı Sözleri!
Cevapla
poormisguidedfool
Üye
Üye
Mesajlar: 33
Kayıt: Pazar, Haziran 22, 2008 00:50
İsim: selcuk

Mehmet Esen

Mesaj gönderen poormisguidedfool »

Feridun Düzağaç'ın Mehmet Esen'le ortak bazı çalışmaları var.
Dipteyim Sondayım,Depresyondayım'ın sözlerini ortak yazmışlar.
Haluk Levent'in seslendirdiği Bu Şehir şarkısının sözleri Mehmet Esen'e müziği Feridun Düzağaç'a aittir.
Feridun Düzağaç'ın deyimiyle Yürüdüm şarkısının fikir babasıdır.
Gibi Gibi şarkısında söz ortaklığı var.
Ayrıca 2003'te verdiği bir röportajda Mehmet Esen Feridun Düzağaç'la Karıncanın Gözyaşı albümünü yapmayı düşündüklerini söylemişti.Fakat henüz gerçekleşmedi.Belki Bu şehir şarkısı bu projenin bir ürünüydü.Röportaj aşağıda.
27.12.2003
Karıncanın gözyaşları...
Selma Altıntaş
Mehmet Esen, 1958 yılında İstanbul’da doğdu. Hukuk eğitimi aldı, ancak tiyatro aşkı galip geldi ve yaşamda haksızlığa uğrayanları oyunlarında göstererek hayatın adaletini sorgulamaya karar verdi. Erkan Yücel, Münir Özkul ve Genco Erkal gibi ustaların öğrencisi oldu. Almanya’da eğitim gördü ve şu günlerde kendisinin yazıp yönettiği ve aynı zamanda oynadığı “Karıncanın Gözyaşı”yla Oyuncular Tiyatro Kahve’de tiyatroseverlerle bir araya geliyor.
“Karıncanın Gözyaşı”, Anadolu’dan İstanbul’a göç eden bir ailenin, bu büyük şehirde yeni bir hayat kurma savaşını konu alıyor. Yenik düşen ailede, ölümler, yalnızlıklar ve şizofreniye varan sorunlar ele alınıyor. “Karıncanın Gözyaşı”, sesinden, bağırmaktan korkan, sesini kaybeden ve sesini arayan insanların öyküsünü anlatıyor.
Bireyin buhranı
Bu oyunda asıl vurgulanan, çeşitli nedenlerle düzenin yalnızlaştırdığı insanın kendi buhranlarıyla başbaşa kalması ve giderek toplum dışı bir varlık halini alması. Bu noktada bireylerin ruh hallerini oldukça umutusuz bir şekilde ele alan Mehmet Esen’e bireyin toplumla uzlaşabilmesinin mümkün olup olmadığını soruyoruz. Kesin ve net cevaplar veriyor: “Bireyin toplumla uzlaşması gerektiğine inanmıyorum. Bireyin illaki sürüden biri olması gerekmiyor. Sağlıklı bir birey olması önemli. Edip Cansever’in çok sevdiğim bir sözü vardır: ‘Herkesle bir olurum kişiliksiz kalırım’ der. Öyle bir uzlaşma olmasın daha iyi. Hayat çok şey öğretiyor. Kişi sistemli bir şekilde okuyup araştırabilirse kendini rahatlıkla yetiştirebilir. Üç darbe yaşamış olan bir ülkedeyiz ve hepsinin de tahribatları büyük olmuştur. Mesela 12 Eylül’ün benim üzerimdeki tahribatı çok ağırdır. 1980 yılında Erol Toy’un ‘Düş ve Gerçek’ini oynuyordum ve o dönemde tutuklandım. Bana dediler ki ‘Buradan çıktıktan sonra değil tiyatro yapmak, tiyatronun kapısından bile geçmeyeceksin.’ Ben hâlâ tiyatro yapıyorum. Baskı bende ters tepmiştir. Anadolu insanı neyse ben de oyum”.
“Karıncanın Gözyaşı”nın aile temasını ön plana çıkaran, yeni kuşağın aileye ve hayata bakışını işleyen bir oyun olduğunu söylüyor Esen: “Ben bu oyunu 1993 yılında Berlin’de yazdım. Oradaki Türk gençlerinden çok etkilendim. Tam bir arada kalmışlık hali yaşıyorlar. Ben Leman’da oynadığım zamanlar orada Doğudan gelmiş çocuklarla tanışmıştım. Birgün içlerinden biri bana ‘Mehmet Abi biz memleketteyken namus için adam öldürürken burada tam tersini yapıyoruz’ dedi. Yani büyükşehirde yaşamanın zorlukları insanlara herşeyi yaptırabiliyor”.
Devletle uzlaşılmaz
Sanatçı-devlet ilişkisi ve devletin tiyatrolara yaptığı yardımlar hakkında de söyleyecek sözü var Mehmet Esen’in: “Devletler dünyanın her yerinde statükocudur. Olan birşeyi korur. Sanatçı da statükonun karşısındadır ve hakim yapıyı kırmak ister. O yüzden devletle sanatçı hiçbir zaman uzlaşamazlar. Sanatçı ile halk uzlaşır, buluşur. Çünkü biz 17 tane devlet indirip kaldırdık ama bir tek halk yerinde duruyor. O yüzden de ben halkın sanatçısı olmayı, halka seslenmeyi yeğliyorum. Devlet bize zarar vermesin çünkü biz sanatçılar ülkemizi onlardan bin kat daha fazla seviyoruz”. Özel tiyatrolara yapılan devlet yardımını “Körler sağırlar birbirini ağırlar” diye özetleyen Mehmet Esen, “Komisyondakiler hem parayı veren hem de alan kişiler” diyor.
Bundan sonraki planlarında da sanatçı olduğunu iddia eden niteliksiz insanlarla uğraşacağını söylüyor ve sanat hayatında da her zaman olduğu gibi düzgün projelerde yer alacağını ekliyor Mehmet Esen.
En büyük amacı da kendileri için büyük bir salon açarak, devletten ödenek alamayan tiyatrolara da bu salonları ücretsiz olarak hizmete sokmak. Bir de Feridun Düzağaç’la birlikte “Karıncanın Gözyaşı” albümünü yapmayı düşündüklerini söylüyor.
Kullanıcı avatarı
Bugfixed
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2607
Kayıt: Cuma, Haziran 21, 2002 11:11
İsim: Murat
Konum: Giresun
Yaş: 43
İletişim:

Re: Mehmet Esen

Mesaj gönderen Bugfixed »

Evet konuyla ilgili şahsi bilgim vardı bizlerle paylaştığınız için teşekkürler :)
Beklediklerim kalır uçan uçurumlarda..
.Terazinin Hüznü.
poormisguidedfool
Üye
Üye
Mesajlar: 33
Kayıt: Pazar, Haziran 22, 2008 00:50
İsim: selcuk

Re: Mehmet Esen

Mesaj gönderen poormisguidedfool »

Reca ederim :D Benim için bir zevkti.
Konuya Mehmet Esen'in Karıncanın Gözyaşı adlı şiir kitabını tanıtarak devam etmek istiyorum.
Leman yayınlarından 2003 yılında çıkmış işbu kitap Yürüdüm adlı şiirle başlar ki muhtemelen Yürüdüm şarkısının fikir babalığı buna dayanmaktadır.
yürüdüm
yürüdüm yalnız kaldım
yürüdüm sensiz kaldım
yürüdüm evsiz kaldım
yürüdüm sessiz kaldım
yürüdüm kar yağdı
yürüdüm yağmur yağdı
yürüdüm soğuk vardı
yürüdüm
işkence gördüm yürüdüm
hapis yattım yürüdüm
bıçaklandım
kurşunlandım
yıkılmadım yürüdüm
yürüdüm ülkem bekler
yürüdüm onurum bekler
yürüdüm arkamda sevdalarım
yürüdüm sevdam bekler...

Bu Şehir şarkısının sözleri kitapta korku adlı şiirde yer alıyor.

Sayfa 83'te depresyondayım adlı şiir de tanıdık.Sözlerde ufak tefek değişiklik var şiirin altında m.esen ve f.düzağaç yazıyor.

depresyondayım

kara duman
çıktı raydan
asılıdır eleğim
senle tattım acıyı
yarımcadır yüreğim

yağmurlarım yağmaz oldu
düşlerim kurudu
ekine büyüdü toprak
güllerim soldu

dipteyim sondayım
depresyondayım
yalvarırım
gel de kurtar
beni tanımla
cümleler içinde kullan
yepyeni anlamlara sal
Kullanıcı avatarı
Bugfixed
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2607
Kayıt: Cuma, Haziran 21, 2002 11:11
İsim: Murat
Konum: Giresun
Yaş: 43
İletişim:

Re: Mehmet Esen

Mesaj gönderen Bugfixed »

İkisi de eşsiz.
Beklediklerim kalır uçan uçurumlarda..
.Terazinin Hüznü.
Cevapla