Bu sitedeki lavinya.net forum/panolar sayfası bölümü 22 yıl önce yani 2002 yılında kurulmuş, 11 yıl önce 2013 yılında ise aktif kullanımı durmuştur. Güncel/yeni paylaşım yoktur. Yalnızca arşiv/nostalji için yayına açıktır.

Öğrenci Silkeleme Sınavı-Ece Temelkuran

Sizin Kürsünüz. Genel de Konu dışı başlıklar...
Bozcaada

Öğrenci Silkeleme Sınavı-Ece Temelkuran

Mesaj gönderen Bozcaada »

Biraz uzun bir yazı ancak mutlaka okumanızı öneririm...
Hislerime tercüman olmuş Ece Hanım...

Öğrenci Silkeleme Sınavı!


Genç,
Üste çıktım diye seviniyor, altta kaldım diye yeriniyor olabilirsin. Abartma! Senin zor görevin şimdi başlıyor.
Öncelikle:
"Başarılı olmak isteyen gençlerin taze sebze meyve mutlaka yemesi, bonfileyi zinhar es geçmemesi lazımdır" diye açıklamalar yapan yetişkinler senin ruh dünyana aşina değildir. İçinden geçmekte bulunduğu yoğun anlamsızlık duygusuna aşina olmayan bir nesil senin durumundan bihaberdir. Bu yılki üniversite sınavı rekoltesi açıklanmadan hemen önce yapılan "Sınava şeker getirilmesi caiz değildir!" açıklamalarını duymazlıktan gel. Anlayışla karşıla! Affetmek "gençliktendir"!

Genç,
Senin çalışmaktan ya da çalışamamaktan, korkudan feleğin şaşmışken "Bunlar senin en güzel yılların" diyen insanlar sakın asabını bozmasın. Bunlar senin en berbat yıllarındır, bir an önce atlatıp hiç değilse yirmilerinin ortalarına gelmeye bak. Otuzlarına kadar dişini sık. O vakit anlayacaksın zira "gençlik" ne demek.
Tam giderken kuyruğuna yapışacaksın genç olmanın. Ne yana yatsan orana batan iğneli fıçı yıllar içinde yuvarlanıp gitmek son bulacak. Kendini kabul edeceksin, hayatla boğuşmayı ve barışmayı öğreneceksin. Ama şimdi...

Genç,
Şimdi sen üç aşağı beş yukarı kaç puan alacağını biliyorsundur sınavdan. Ananla, babanla hangi kavga gerekiyorsa onu yap; üniversiteyi muhakkak ailenden uzak bir yerde okumaya bak. Para yoksa çalış malış, bir şey yap, çık o evden dışarı. Mutfak masasında, salondaki oturma grubunda yapacağın "terk ediş" kavgaları ne kadar kanlı olursa olsun aldırma. Zira...

Genç,
Senin birinci vazifen kendi şahsi istiklalini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Ben sana söyleyeyim, mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bak buraya yazıyorum tükürükleyip parmağımı:
O kavgayı kazanırsan, ondan sonra sırtın pek yere gelmez, dahili ve harici bedhahlarının icabına bakabilirsin damarlarındaki kandan ve en önemli kavgandan muzaffer çıkmış olmaktan aldığın kuvvetle.
O günden itibaren senin istiklaline kastedecek düşmanlar çok namüsait bir mahiyette başına üşüşseler de sen başının çaresine bakabilir hale geleceksin evi terk etmekle.
Ev dahilinde iktidara sahip olanlar, genel olarak gaflet, dalalet ve hatta senin şahsına karşı, çocuğundan ayrılmak istememek, senin başına geleceklerden korkmak, senin hayatla baş edemeyeceğini sanmak gibi sebeplerle hıyanet içinde bulunabilirler. Sen de herhangi bir ekonomik gücün olmadığı için fakru zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilirsin. Sakın vazgeçme, diren.
Zira sevgili genç, bu ahval ve şerait içinde dahi senin vazifen, kendi istiklalini ve şahsına ait cumhuriyetini kurmaktır. Senin vazifen bir ev kiralayıp veyahut da yurda başvurup kendi hayatına başlamaktır.
Sakın bunu erteleme, boyun küçük kalır, büyüyemezsin. Büyüyemezsen sonunda sevgilisiyle kavga edince bile ne diyeceğini öğrenmek için anasını babasını arayan otuzlu yaşlarının sonundaki adamlara ve kadınlara dönüşürsün. Söylüyorum sana: Komik olursun!

Genç,
Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda olduğu kadar arkadaşlarınla kuracağın komün hayatında ve bulacağın yarı zamanlı işte de olabilir. Tam bilemiyorum, sen bulacaksın. Fatih senin yaşındayken İstanbul'u fethetti sevgili genç, sen de gidip bir üniversite şehrini fethedebilirsin. Bekâra ev vermeyen ev sahiplerini Fatih'in hain Bizanslıları alt ettiği gibi galebe çalabilirsin.
Kimi zaman, o uzak şehirde böğüre böğüre ağlayabilirsin, meteliksiz kalıp sadece bisküvi yiyebilirsin. O kadar daralırsın ki derslerinle ilgilenemeyebilirsin. Fakat kafan çalışıyorsa mutlaka kendine sıcak bir çorba içecek bir dost evi bulur, geceyi orada geçirirsin, sabah durumuna tekrar bakabilirsin.
Sen onlarca savaşın tarihini ezberleyip berbat integral sorularını çözebiliyorsan bu söylediklerimi de yapabilirsin. Sakın kendini hafife alma, sen şimdi benim de bir şehri salya sümük fethettiğim yaştasın.


Milliyet Gazetesi 21.06.2006
En son Bozcaada tarafından Çarşamba, Haziran 21, 2006 18:46 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
scalon
Görevli
Görevli
Mesajlar: 509
Kayıt: Çarşamba, Eylül 15, 2004 14:58
İsim: güLşah
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen scalon »

emrah'cım senin de, ece hanımın da ellerine sağlık..

ben bunu başaramamış bir kişi olarak, eksikliklerini ciddi anlamda yaşamaktayım. o kadar farklı bir bakış açısı ve hayat tecrübesi kazandırıyor ki bu, anlatamam...
Bozcaada

Mesaj gönderen Bozcaada »

İlk okuyuşta çok etkilendim ben de,ama ne kadarını başarabilirim emin değilim :?
Kullanıcı avatarı
Adventureman
Admin
Admin
Mesajlar: 2107
Kayıt: Perşembe, Haziran 3, 2004 21:31
İsim: Ersin
Konum: Giresun
İletişim:

Mesaj gönderen Adventureman »

Sakın Kendini Hafife Alma, Kendine Güven Başarabilirsin ... :wink:
scalon
Görevli
Görevli
Mesajlar: 509
Kayıt: Çarşamba, Eylül 15, 2004 14:58
İsim: güLşah
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen scalon »

evden ayrılmayı başarırsan, gerisini başaracak gücü allah verir.. buna inan.. anadoludan buraya gelen birçok arkadaşım var. çok zor günleri oldu hepsinin de.. maddi ve manevi anlamda. ama şu an hayata karşı dirençleri benimkinin kat kat üstünde..

tek yapman gereken kendine inanmak emrah'cım..
Bozcaada

Mesaj gönderen Bozcaada »

Sağolasınız :idea:
mk15
Dengesiz Üye(Banlı)
Dengesiz Üye(Banlı)
Mesajlar: 97
Kayıt: Salı, Kasım 22, 2005 11:09
Konum: Balıkesir-Merkez

Mesaj gönderen mk15 »

Beni anlatmış yaa ideallerim mi yok sa o benmiyim
Kullanıcı avatarı
haldunbar
Takımdan
Takımdan
Mesajlar: 200
Kayıt: Cuma, Şubat 4, 2005 20:21
İsim: Haldun
Konum: Antalya

Mesaj gönderen haldunbar »

Yazıyı okuyunca yaşadığı şehirde üniversite okumuş(ya da öyle zannetmiş) biri olarak biraz kendimden utantım açıkçası... :)

Ama insanın içinde keşfetme hissiyatı varsa, aynı şehirde de olsan o bahsi geçen diğer dünyayı keşfedebilirsin. Bir şeyi görmek için illa ona bakmak gerekmez, mühim olan görmeyi istemektir.

Öyle değil mi Genç!! :idea: :D :idea:
SONBAHAR
Üye
Üye
Mesajlar: 275
Kayıt: Pazar, Haziran 4, 2006 20:06
İsim: BAHAR
Konum: Çanakkale

Mesaj gönderen SONBAHAR »

harika bi yazı. bunları başarmak biraz zor olsada , bizim elimizde. herzaman olduğu gibi zoru başarmak yine bizim çabalarımızla gerçekleşiyo..... bu hayat integralden bile daha zor haklısınız ama integrali çözdüysek bu hayatıda çözeriz inşallah... herkese bu hayat karşısında başarılarr....ama dikkatli olun bu hayat integral sınavından çok daha zor..... :)
katya
Üye
Üye
Mesajlar: 47
Kayıt: Pazartesi, Mayıs 1, 2006 04:29
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen katya »

tek kelimeyle harika bi yazı,bi o kadar da trajikomik aslında...her gencin bi üniversite deneyiminden öle veya böle gecmesi gerektigini ama bugün artık bunun hiç kolay olmadıgını acı da olsa yüzümüze vuruyor bu yazı...

napalım yapcek bişi yok sistem bu
susmasinsarkilar
Üye
Üye
Mesajlar: 461
Kayıt: Cumartesi, Nisan 28, 2007 23:20
İsim: Burcu

Re: Öğrenci Silkeleme Sınavı-Ece Temelkuran

Mesaj gönderen susmasinsarkilar »

İki senem var daha ÖSS'ye.Mantıksızca bir sınava mantıksız test sorularını çözerek hazırlanacağım!!! :x
Kullanıcı avatarı
Bugfixed
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 2607
Kayıt: Cuma, Haziran 21, 2002 11:11
İsim: Murat
Konum: Giresun
Yaş: 43
İletişim:

Re: Öğrenci Silkeleme Sınavı-Ece Temelkuran

Mesaj gönderen Bugfixed »

Öğrencilere kalsa hep kalkmalı :lol:

Ben kalkmasından ziyade meslek puanlarının tamamının yarı yarıya inmesinden yanayım. Misal taban puan için bence 80 yeterlidir. Daha az stres ve daha çok üniversiteli olurdu ülkemizde.

İstihdamı ise devlete kalmış artık. Doktor öğretmen açığı en bilindikler, bunlarda uzar gider...

Ama komple kaldırmak birçok sorunu da beraberinde getirir.

Birazda çalışmak gerek arkadaşlar. Kime sorsalar ÖSS hakkında birşey bir dokun bin ah işit. Bu kadar tembel de olunmamalı...
Beklediklerim kalır uçan uçurumlarda..
.Terazinin Hüznü.
susmasinsarkilar
Üye
Üye
Mesajlar: 461
Kayıt: Cumartesi, Nisan 28, 2007 23:20
İsim: Burcu

Re: Öğrenci Silkeleme Sınavı-Ece Temelkuran

Mesaj gönderen susmasinsarkilar »

Tembellikle alakası yok Murat abi.İnsanın hayatına bir sınavın yön vermesi ne kadar doğru?Ama kaldırılırsa karne notuna göre öğrenci alınırsa not şişirme olayı olacak bu seferde.Hep kaldırılmasını istiyoruz ama parlak fikrimiz olsa keşke. :yok:
okyanus_derin
Üye
Üye
Mesajlar: 538
Kayıt: Perşembe, Nisan 6, 2006 15:02
İsim: nilgün
Konum: Ankara

Re: Öğrenci Silkeleme Sınavı-Ece Temelkuran

Mesaj gönderen okyanus_derin »

aslında öss mantıklı bi sınav..
ama üniversiteyi kazandın, okudun diyelim -gerçi bunun varsayımı olmamalı..!- iş bulman çok zorr
sonra sınavlar hiç bitmiyor ki! herşey için ayrı bir sınav..
üniversitede kalıcan diyelim herşey tmm dediğin anda bilmem ne prof.un bilmem neyi torpille senin yerine geliyor ve seni gönderiyolar..
çokk zorr çokk yaa... :( :evil: :evil:
hiç bir şey için umudum yok benim.
Kullanıcı avatarı
Bozcaada
Görevli
Görevli
Mesajlar: 1394
Kayıt: Pazar, Ekim 17, 2004 12:43
İsim: Emrah
Konum: İstanbul

Re: Öğrenci Silkeleme Sınavı-Ece Temelkuran

Mesaj gönderen Bozcaada »

Herkes için her şeyin hayırlısı olur inşallah.Geçen sene ben öss ye girdikten sonra okumuştum bu yazıyı.
Sınava giren arkadaşlar için anlamlı bence,okuyun derim... :wink:
Cevapla