Bu sitedeki lavinya.net forum/panolar sayfası bölümü 22 yıl önce yani 2002 yılında kurulmuş, 11 yıl önce 2013 yılında ise aktif kullanımı durmuştur. Güncel/yeni paylaşım yoktur. Yalnızca arşiv/nostalji için yayına açıktır.

TİTAN GEZEGENİNDE HAYAT BELİRTİLERİ

Bilim - teknoloji haberleri, makaleleri ve ilgilileri...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
hasta
Takımdan
Takımdan
Mesajlar: 249
Kayıt: Pazar, Mayıs 16, 2004 22:48
İsim: Bedih
Konum: Yurt Dışı

TİTAN GEZEGENİNDE HAYAT BELİRTİLERİ

Mesaj gönderen hasta »

Resim


NASA, Satürn’ün uydusu Titan’nın kuzey kutbunda dev hidrokarbon gölleri gösteren yeni fotoğraflar elde edildiğini açıkladı.Satürn’ün yörüngesinden uydusu Titan’ı gözlemleyen Cassini uzay aracı, uydu kuzey kutbu yakınlarında hidrokarbon gölleri tespit etti. Cassini, yaklaşık 1000 km uzaklıktan yaptığı gözlemlerde, Titan’ın yüzeyinde kimi 100 km genişliğinde 12’den fazla göl buldu. Radar görüntülerinde göllerin kanallar yoluyla birbirlerine bağlandığı veya derelerden beslendiği belirlendi.Araştırmayı yürüten University of Arizona uzmanı Jonathan Lunine, hidrokarbon göllerini “Titan’ın beyaz yüzeyindeki kara yamalar” olarak betimliyor. Titan, Güneş Sistemi’nde atmosferi Dünya’nın ilk halini andıran en önemli uydu. Bilim insanları, Titan’ın, yaşamın Dünya’da nasıl geliştiğine dair önemli ipuçları taşıdığını düşünüyor. Ancak, Titan’ın azot ve metan zengini hareketli atmosferi kafaları karıştırıyor. Titan’daki hidrokarbon göllerinin sıvı halde metan ve etan içerdiği tahmin ediliyor.



METANIN KAYNAĞI BİLİNMİYOR

Uzmanlar, metanın Titan atmosferinde çözülerek bulutlar meydana getirdiğini ve metan yağmuru olarak yüzeye düştüğünü tahmin ediyor. Metan, Titan’daki çatlaklardan atmosfere yayılıyor. Ancak, uyduda metanın gerçek kaynağı bilinmiyor. Geçen yıl da Cassini, Titan’ın güney kutbunda dev bir likit hidrokarbon gölü bulmuştu. Cassini’nin bir sonraki Titan sortisi 7 Eylül günü yine yaklaşık 1.000 km mesafeden yapacak. Cassini, Satürn atmosferine 1 Temmuz 2004’te girmişti.
Cevapla