Kategoriler
Diğer Toplum Web

5G Nedir ve 5G Çeşitleri Nelerdir?

5G Nedir ve 5G Çeşitleri Nelerdir?

Bu makalede 5G’nin ve 5G spektrum frekans bantlarının ne olduğu farklarının özetçe ne olduğu anlatılmıştır.
5G’yi duymayanımız kalmadı, 5G bildiğimiz 4.5G nin bir üst segmenti bağlantı türü.
Telekomünikasyon sistemlerinde 5G, cep telefonu şirketlerinin 2019 yılında dünya çapında konuşlandırmaya başladığı hücresel ağlar için beşinci nesil teknoloji standardıdır.
5G frekans bantları nelerdir?

Frekans bantları 5G ağları için kablosuz taşıyıcılara lisanslanır. Yüksek bant, orta bant ve düşük bant spektrumları aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır;

Mobil telefonda 5G seçimi
Mobil telefonda örnek 5G seçimi – Resim: Andrew Martonik / Android Central

Yüksek bant (mm Dalga): 24 GHz ve üstü
Orta bant: 1 GHz ila 6 GHz arasında
Düşük bant: 1 GHz’den düşük

5G Spectrum
mmWave yeni spektrum kullanırken 6GHz altı mevcut 4G şebekeleriyle aynı spektrumu kullanır. Resim: Qualcomm

NR ifadesi İngilizce New Radio kısaltması, yani Yeni radyo dalgası anlamında.

Peki hangisinde daha fazla hıza ulaşılır; 5G+ mmWave 5G sub-6GHz’den daha yüksek hızlara ulaşmaktadır. Ancak aşağıda da belirtildiği üzere ikisinin farklı kullanım alanları vardır.

5G – NR, sub-6GHz
Düşük bantlı sub-6GHz 5G (alt-6 5G), mobil abonelerin her zaman bir baz istasyonu yakınında olmadığı düşük trafikli kırsal yerlerde iyi çalışır. Ayrıca duvarlara, araziye ve diğer engellere mmWave’den daha iyi nüfuz etme kabiliyeti nedeniyle daha iyi iç ve dış mekan kapsama alanı sağlar.
Taşıyıcılar, çeşitli frekanslar ve bantlar kullanarak tekliflerini farklılaştırabilir. Örneğin, bir mobil operatör (600 MHz) bandına lisans sahibidir. 6 GHz’in (sub-6 5g) altındaki frekansları ifade eden bu düşük bantlı sub-6 5g, uzun mesafelerde ve kırsal alanlarda iyi performans gösterir.

5G Kapsama Alanı
5G Kapsama Alanı – Resim: Qualcomm Tech Summit

5G+ – NR on millimeter-wave cellular bands kısaca 5G mmWave (Milimetre dalga hücresel bantlarda NR)
Düşük bantlı alt-6 frekansların aksine, mmWave 5 Gbps’ye kadar yüksek hızlı veri hızları sunar. Yüksek bant frekansı ayrıca daha fazla bant genişliğine ve yoğun nüfuslu kentsel alanlarda daha fazla veri iletme özelliğine sahiptir.
Bununla birlikte, kırsal alanlarda iyi çalışan düşük bant frekanslarının aksine, mmWave yakınlarda çok sayıda baz istasyonu gerektirir. Bu sınırlama göz önüne alındığında, spor stadyumları, kampüsler, arenalar, kongre merkezleri ve diğer büyük mekanlar gibi birçok insanın toplandığı yüksek trafikli ortamlar için idealdir.
Mobil operatörler, geniş kapsama alanı sağlamak için yüksek bant, orta bant ve düşük bant spektrumunun bir kombinasyonunu kullanırlar.

5G mmWave’nin 5G sub-6GHz’den daha yüksek hızlara ulaşabildiğini öğrendik, ancak 5G mmWave hava şartlarından, Arazi durumundan ve binalardan çok daha fazla etkilenmektedir. 5G mmWave büyük bant genişliğine, düşük gecikmeye sahip olsa da frekans aralığı ortalama 1 mil yani 1.7Km ile sınırlıdır.

5G Hız
5G Hız | Resim qualcomm, speedtest

Bazı Bilgiler:

1- 5G’yi kullanabilmek için mobil operatörünüzün 5G baz istasyonu ve akıllı telefonunuzun 5G desteklemesi gerekmektedir.
2- Ülkemizde 2019 ve 2020 içerisinde çeşitli testler yapılarak, 2021 ortalarında ise yurt geneli kullanım yaygınlaşmaya başlayacağı öngörülüyor. Daha önce açıklandığı üzere ilk olarak İstanbul Havalimanında kullanıma sunulacak.
3-Makalenin yazıldığı 2 Haziran 2020 itibariyle birçok ünlü akıllı telefon üreticilerinin 5G li telefon seçenekleri bulunmaktadır.
4-Peki sağlığa etkileri? Tüm dünyada ve ülkemizde de 5G ile birlikte kanser oranlarının artacağı endişesi var. Peki durum nedir. Tüm cep telefonu teknolojileri tarafından kullanılan elektromanyetik radyasyon, bazı insanları belirli kanser türlerini geliştirmek de dahil olmak üzere artan sağlık riskleri konusunda endişelenmeye itmiştir. 2014 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) “cep telefonu kullanımından kaynaklanan olumsuz sağlık etkilerinin oluşmadığını” söyledi.Bununla birlikte, WHO, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) ile birlikte (mobil sinyallerinin bir parçası olan) tüm radyo frekansı radyasyonunu “muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırmıştır. “Bu maruziyetin insanlarda kansere neden olabileceğine dair kesin olmanın yetersiz olduğuna dair kanıtlar vardır” çünkü bu kategoriye girmiştir.Salamura sebze yemek ve talk pudrası kullanmak aynı kategoride sınıflandırılır.Alkollü içecekler ve işlenmiş et daha yüksek bir kategoridedir çünkü kanıtlar daha güçlüdür.Bununla birlikte, AB’ye 5G’nin sunulmasının durdurulmasını isteyen bir grup bilim insanı ve doktor var.(4. madde kaynağı bbc.com, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sonuç itibariyle anlaşılan diğer 2g, 3g ve 4g yi tüm dünya kullanmakta 5g nin ekstra olarak daha fazla baz istasyonu gereksinimi nedeniyle bir miktar daha fazla elektromanyetik frekans maruziyetlerine neden olacağı düşünülmektedir.
5-Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonunun (ICNIRP) baz istasyonları için belirlediği limit değer 58,34 Volt/Metre olup, Ülkemiz Türkiye için Limit Değer 14,46 Volt/Metre dir. Ülkemizde genel olarak ICNIRP standartlarının çok altında frekans yayılımına izin verilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden konumuza en yakın baz istasyonlarının elektromanyetik alan ölçüm değerlerini görebilirsiniz.

radyasyon-spektrum
İyonlaştırıcı radyasyon ile İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyon skalası – Resim: Türkiye Radyasyondan Korunma Derneği.

Sizler de 5G hakkındaki görüşlerinizi haberleri aşağıdaki yorum kısmından paylaşabilirsiniz, sevgiyle..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.