Otomobil Lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenler
Merhabalar. Bunca zamandır yazılmıştır, çizilmiştir şu marka iyi şu marka daha ucuz vs. Otomobil lastikleri genel olarak tanesi 90-250TL arası/civarında değişmektedir. En önce ekonomik boyutunu yazmamın sebebi ise arkadaşlar tabiki ekonomi önemli ancak çoğumuz malesef ucuz ve filancı marka seçmeye ve kulaktan dolma bilgilerle lastik alıyoruz, makalemin sonunda lastik alırken ekonomi tarafının işin aslında en sonunda olduğunu göreceksiniz. Çünkü çoğu ucuz lastiklerin götürüleri çok malesef…
Lastikler araçlarda en hayati parçalardan biri arkadaşlar birçok parça bozulsa arıza verse en fazla yolda kalırsınız ancak lastiklerimiz hayati önem taşıyor Ayrıca en az 4 lastik 700-2000TL fiyat ediyor. O yüzden bu kadar çok yazılıp çiziliyor.
- Öncelikle doğru lastik ölçümüzü bilmemiz gerek bunu arabanızın kılavuzundan veya araç üretici firmasından model marka vererek öğrenebilirsiniz örnek bir ölçü: Genişlik 175, Yükseklik 65, Yük Endeksi 82, Hız endeksi H, yani 175/65R14 82H. Bu lastiklerin üzerine de kodlanmıştır ve dediğim gibi aracın lastik ölçülerini bilmemiz gerekiyor, kitapçığımızdan veya üreticiden marka model vererek öğrenebiliriz.
- Lastik ölçüsünü öğrendikten sonra yazlık mı lastik alacaksınız yoksa kışlık mı? Bunu belirlememiz gerekiyor. Yaz lastikleri malesef 7 derecenin altında özelliklerini yitirir ve iş tehlikeli bir hal alır, karlı buzlu zeminden bahsetmeye bile gerek yok.
- Gelelim en önemli meseleye AB lastik endekslerine. AB lastik endeksleri AB Lastik endekslerini içeren yakıt tasarrufu, ıslak kuru zeminde kavrama ve ses oranını belirten etiket ve artık tüm lastiklerde zorunlu ve üzerlerinde bu etiket vardır. İşte örnek bir etiket resmi.
Resimden de anlaşılacağı üzere arkadaşlar, Islak zeminde kavram ve Yakıt A harfinden G harfine skalalarda belirtilmiştir. Yani yeşile yaklaştıkça kalite, konfor ve güvenlik artar. DB oranı ise düştükçe ses azalır.
Bu etiket bütün bildiklerimizi unutmamızı sağlıyor, hiçbir ön bilginiz olmasa dahi makalemizde yazdığımız 3 madde yeterli arkadaşlar ve en önemlisi etiket.
Bazı firmaların lastikleri pahalı ancak değerleri çok da yüksek değil, bazı markaların da fiyatları düşük, ancak etiket standartları yüksek, markalara o kadar takılmayın kısaca arkadaşlar, Lastik firmalarının tamamına yakını dünya çapında satış yapıyorlar, böyle bir durum milyonda bir olur derim etikette hile vs den şüphelenirseniz hepsinin web sitesinden 1 nolu bentte yazdığımız kendi ölçülerinizi kullanarak sitelerinde vermiş oldukları lastik seçiçiden seçebilir, yetkili bayiyi bulabilirsiniz.
4- Lastik ömrü konusuna gelince standartlara pek uyulmaz, yani kullanım durumunuza göre değişir 4 sene felandır, ancak kesinlikle bulunduğunuz yıl üretimi olan lastiği alın arkadaşlar.
5- Bir önemli konuda arkadaşlar bazı firmalar yol yardımı veriyorlar, bu özelliğin olup olmadığını üreticiden sorun çünkü bu özelliği + bir puan olarak değerlendirmek gerekir, kaskonuz, sigorta firmanız da araç çekici hizmetiniz yoksa bu hususu değerlendirin.
Makalenin başında da belirttiğim üzere arkadaşlar yakıt tasarrufu, ıslak ve kuru zeminde kavrama ile gürültü seviyesi lastik seçerken en önemli kriteriniz olmalı.
İpucu: Lastik ölçütlerinizi belirledikten sonra tüm lastik firmalarının web sayfalarından “lastik seçici, bulucu” linklerini kullanıp ebatlarınızı yazın ve o firmanın lastiklerini listeleyin. Bulduktan sonra “ebat, etiket” seçeneklerinden yukarıda bahsettiğimiz etiketine bakın ve böylelikle tüm firmaların sizin ölçülerinize göre ürettikleri lastikleri kalitelerine göre sıralayın.
Benim kendi aracımın tüm firmalar içerisinde bulabildiğim en iyi değer(yazlık lastik için): x markasının x lastiği, Yakıt: c, Islak zeminde kavrama: b, gürültü seviyesi: 69db. Sizinki daha düşük veya daha yüksek olabilir.
Yukarıdaki bilgiler hem kış hem de yaz lastikleri için geçerlidir.
Not: Lütfen yorum yazıp merak ettiklerinizi danışın veya izlenimlerinizi tecrübelerinizi paylaşın ve unutmadan makaleyi beğendiyseniz, lütfen sosyal ağlarda paylaşıp başkalarının da faydalanmasını sağlayın. Teşekkürler.